Villaägarnas hopp står till inköp av en till matstation

Eländet med vildsvin som förstör trädgårdar fortsätter. Senast i helgen har gräsmattor i Rosenlund och Hindric Pers plöjts upp av svinen i jakt på mat. Men nu ska en matstation sättas upp i den södra stadsdelen.

Trots att de båda jaktlagen fällt upp emot hundra grisar de senaste åren fortsätter djuren att angripa villaträdgårdar. Till stora besvär för de boende som på grund av hög ålder inte alltid klarar att återställa marken själva utan måste leja folk som gör det.

Meningen var att en vildsvinsfälla skulle köpas in för 30 000 kronor, men precis innan beställningen fick NVK veta att det inte är någon bra lösning. Djuren får panik i fällan och far runt mot väggarna medan det sker utsöndringar i kroppen så att köttet kan bli oätligt.

De djur som attackerar trädgårdar i den södra stadsdelen håller till kring Hyppenbenning och tar sig över Ängelsbergsvägen och ned mot Uggelbo och Sundbo. De är svårare att skjuta eftersom de tar sig in i bostadsområden på nätterna.

Så istället köps en matstation, en åtel, in som komplement till den ovanför Kottmossen som gjort att angreppen från vildsvin minskat betydligt i den norra stadsdelen i takt med att djur kunnat skjutas av kring matstället när det är ljust ute. I dag tar kommunstyrelsen beslut om att köpa in åteln samt foder.

– Det är bra att det köps in en till åtel, då kan vi använda den i den södra delen, säger Karl-Johan Bylund, jaktledare för Fagersta kommuns jaktlag.

%d bloggare gillar detta: