Värdefullt med debatt – men håll en sansad ton i kommentarerna!

KRÖNIKA

Fagersta Nyheter värnar om den svenska yttrandefriheten, en viktig grundlag om att var och en har rätt att få uttrycka sin åsikt. Men den innebär inte att man får vräka ur sig precis vad som helst.

På fagerstanyheter.com tillåts inga kommentarer alls, däremot välkomnas insändare, och Facebooksidan är till skillnad från många andra communities fri från rasistiska, sexistiska eller andra olagliga inlägg som olaga hot, förtal och uppmaning till brott.

Ledande politiker måste acceptera hård kritik för vad de säger och gör och får tåla att de benämns som okunniga. Det ingår i deras roll som förvaltare av skattepengarna och förtroende hos väljarna.
Men de ska inte behöva tolerera offentliga personliga påhopp som att de är tjocka och fula, för att nämna några exempel på inlägg som raderats om förtroendevalda. Kommentarer som bryter mot lagen eller de pressetiska reglerna tas bort.

Det handlar alltså inte alls om att ”enskilda blockeras för att de har avvikande åsikter”som de tre ledande S-politikerna i Fagersta Marino Wallsten, Niclas Bergström och Åsa-Märta Sjöström helt felaktigt påstod i en insändare i FP, enbart med syfte att misskreditera FN. Vilket de kritiserats hårt för från olika håll.

Det är personer som inte följer reglerna som blockeras. Och för att kunna kommentera en artikel krävs att man läst den, vilket kostar 20 kronor i månaden och är inte konstigare än att man betalar extra förutom den redan höga skatten i Fagersta för service som kommunen tillhandahåller som barnomsorg, bada i simhallen, hemtjänst, med mera.

De som blockerats handlar oftast om att de urskillningslöst pekat ut enskilda namngivna grupper som ansvariga för grov brottslighet, uppmanat till våld som hämnd mot någon eller några, eller kommit med hot.

Jag värnar om att debatten ska hålla en god ton. Hör av er om ni ser inlägg som ni anser strider mot svensk lag eller är olämpliga av annan anledning.

Ola Wahlsten
Ansvarig utgivare

%d bloggare gillar detta: