NVK vill att Fagersta blir kranmärkt – 250 gånger billigare

Det är 250 gånger så dyrt att köpa en flaska med vatten i en butik än att ta det direkt ur kranen. Nu vill NVK att Fagersta kommun slutar helt med att köpa buteljerat vatten.


”Att kranmärka sig betyder att man tar beslutet att inte köpa in något buteljerat vatten, detta både kolsyrat och icke. Kranvatten är bättre för miljön än packat vatten”, påpekar energi- och klimatstrateg Lisa Ekberg och förbundschef Kenneth Berggren för politikerna och nämner att förpackat vatten kräver tillverkning, tunga transporter och orsakar onödiga utsläpp och avfall.


”Att producera och leverera en liter förpackat vatten kräver minst 300 gånger mer energi än att tappa upp en liter vatten från kranen.
Kranvatten är även mer ekonomiskt då lokalproducerat färskt vatten levererat direkt till en kran är 250 gånger billigare än en flaska vatten i butik”, framhåller NVK som vill att all verksamhet inom kommunen blir kranmärkt, frånsett det som lagerhålls på äldreboendena av säkerhetsskäl.

Om någon avdelning fortfarande vill ha kolsyrat vatten så tipsas de om att införskaffa en vattensifon/tappkran för ändamålet, samt tillbringare att hälla upp det i för att kunna servera på möten och sammanträden.

%d bloggare gillar detta: