Socialdemokraternas självgodhet hindrar skolans utveckling

INSÄNDARE

Vi kan börja inlägget med förvissningen att Socialdemokraterna i Norberg är förträffliga som anser att de inte har några som helst brister. Partiets 20 åriga styre är både lysande och framgångsrikt och partiet har inte en gång behövt ta råd eller lyssna på några andra än sina egna partikamrater.

Om det inte räckte med det så har Norberg de senaste 10 åren redovisat stora överskott i finanserna. Skattemedel som nu läggs på hög i kommunens kassakista. Så långt kan vi också applådera. Problemet är att överskotten som nu läggs på hög används inte. Vi larmas samtidigt om att den psykiska ohälsan bland eleverna i skolan försämras dramatiskt. Kvalitetsarbetet är helt under isen och skolresultaten försämras.

I äldreomsorgen är utvecklingen densamma – personal slits ut vilket innebär ökade sjukskrivningar vilket går ut över våra gamlingar. Utöver det hamnar vi också i botten på rankingar när det gäller företagarnas syn på den kommunala servicen.

Socialdemokraternas självgodhet och brist på ödmjukhet göder det hårda politiska klimat som råder. Att vara ödmjuk kräver både styrka och mod att erkänna att man inte har svar på allt och att vi tillsammans kan göra saker och ting bättre.

Som medborgare i Norberg kan man önska att Socialdemokraterna och vänstern visade en gnutta ödmjukhet i att de kanske inte har alla svar på de problem Norberg har att brottas med. Norbergs skulle säkerligen må bättre av om vi hade ett politiskt klimat där vi hjälper varandra i stället för att S och V envist slår sig för bröstet och hävdar att de är bäst.

I sitt svar till oss ställer Socialdemokraterna återigen frågan vad Demokraterna vill göra för att skolan skall förbättras. Vårt spontana svar är inte mer pengar för det satsas redan mer i Norberg än i jämförbara kommuner. Däremot kräver vi att skolan använder pengarna på ett effektivare och förnuftigare sätt än vad de gör idag.

• Vi anser att arbetet inom elevhälsoteamet bör förstärkas. Problemen med den psykiska ohälsan minskar inte utan ökar. Här måste vi förbättra både planering, kompetens som ledning och styrning.

• Vi anser att skolan skall fokusera på att förbättra sin kvalitet, uppföljning och styrning. Enligt revisorernas granskningsrapport är det tyvärr så att personal varken kan eller följer regelverket som styr deras arbete.

De etiska regler som politiken i Norberg satte upp 2008 och som var ett resultat av Christer Filipssons förslag skall inte användas av makten för att kväva den politiska debatten. Politiker som är passiva eller fattar felaktiga beslut skall inte skyddas från kritik. Passivitet eller felaktiga beslut skall alltid kunna kritiseras i press och media.

Ta ansvar eller hoppa av! Vill du ha förändring till det bättre? Lägg din röst på Demokraterna i kommunvalet i höst.

Anna Lindgren

Talesperson för skolpolitiska frågor
Demokraterna i Norberg

%d bloggare gillar detta: