Gabrielsson kräver svar på varför så få i länet opereras för skador vid förlossning

Enligt nationell statistik opereras färre kvinnor i länet jämfört med riket för vanliga åkommor. Malin Gabrielsson (KD) kräver nu svar från regionstyret på bakgrunden till detta.

– Det verkar som att kvinnor i Västmanland prioriteras ned för operation gällande vanliga problem för kvinnor – eftersom det rör sig om flertalet diagnoser. Jag kan inte se någon annan anledning och nu vill jag veta varför , så att det går att åstadkomma förändring, säger Malin Gabrielsson, regionråd i opposition för Kristdemokraterna.

– Jag är trött på att återkommande upptäcka att kvinnor ges sämre vård i Västmanland jämfört med andra län. Det finns sedan länge ett statsbidrag för att stärka kvinnornas sjukvård, uppenbarligen har pengarna förvaltats bättre på andra håll, säger Malin Gabrielsson i en interpellation.

Enligt öppna jämförelser mellan sjukvården i landets regioner så ligger Region Västmanland efter i att erbjuda kvinnor uppföljande besök efter förlossning. Risken är att fler kvinnor i Västmanland lever med smärta och besvär i onödan.

– Dessutom verkar det alltså vara så att kvinnor i Region Västmanland mycket sällan erbjuds operation för att åtgärda förlossningsskador. Även gällande operation för framfall, inkontinens och borttagande av livmoder opereras färre kvinnor jämfört med riket.

– Stärkt kvinnosjukvård kräver politisk handlingskraft. Jag är redo, men det är uppenbarligen inte S-styret eftersom så lite händer på området, påpekar Malin Gabrielsson.

Tillgänglighet för rekonstruktiv kirurgi efter förlossningsskador (backenbottenutbildning.se)

 

Upptäck mer från

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa