Tegnell beskriver läget som allvarligt med kraftigt ökad smittspridning

– Vi är i ett allvarligt läge där smittspridningen fortsätter att öka kraftigt och den har ännu inte kulminerat. Det är oerhört viktigt att alla antar erbjudandet om vaccination och följer gällande restriktioner och råd för att hålla kontakterna i befolkningen nere.

Det säger statsepidemiolog Anders Tegnell och påpekar att var och en tar sitt ansvar är avgörande för hur väl man lyckas bromsa smittspridningen och minska dess konsekvenser.

Folkhälsomyndighetens uppdaterade scenarier tyder på att smittspridningen fortsätter att öka kraftigt och når sin topp i slutet av januari. Orsaken är den omfattande smittspridningen av virusvarianten omikron, som nu dominerar i Sverige. Jämfört med tidigare varianter har omikron en ökad förmåga att smitta även vaccinerade personer. Samtidigt verkar omikron medföra mindre risk för allvarlig sjukdom, åtminstone för vaccinerade.

Under de senaste veckorna har kunskap tillkommit om omikron och dess förmåga att bryta igenom tidigare immunitetsskydd. Bland annat visar preliminära resultat från Storbritannien och Danmark att skyddet mot smitta efter den andra vaccindosen, liksom efter genomgången infektion, är lägre mot omikron än vad som antogs i de tidigare scenarierna.

Även om vaccinerade har ett gott skydd mot svår sjukdom i åtminstone ett halvår efter den andra dosen, och det finns indikationer på att infektion med omikronvarianten generellt medför en minskad risk för allvarlig sjukdom, så bedöms belastningen inom hälso- och sjukvården öka.

Vaccinationstäckningen i befolkningen 12 år och äldre uppgår nu till 82,5 procent, men det är fortfarande 1,2 miljoner individer i Sverige som inte är vaccinerade.

%d bloggare gillar detta: