Var fjärde Fagerstabo över 16 år ännu inte vaccinerad mot covid-19

Trots intensiva kampanjer från sjukvården och folkhälsan om vikten av att vaccinera sig, samt att allt fler läggs in för vård av covid-19, så går det trögt att få den sista fjärdedelen av Fagerstaborna att ta sprutorna.

Samhället ökar nu trycket på dem som inte velat vaccinera sig och inför krav på intyg för att släppas in på större evenemang inomhus. Med den åtgärden hoppas man att få fler att ta vaccinet mot covid-19.
Det gäller inte minst Fagerstabor där 76 procent av alla över 16 år fått två doser vaccin. Det är 8190 personer. Återstår alltså cirka 2 700 personer.

Två doser vaccin ger ett mycket gott skydd mot sjukdom för de allra flesta, i upp till ett år. Men skyddseffekten avtar med tiden och mer hos äldre personer än hos yngre. Arbetet med att ge påfyllnadsdos av covid-19-vaccin till alla från 65 år och uppåt pågår i alla regioner i landet. Parallellt pågår arbetet med att grundvaccinera barn från 12 år, och arbetet med att nå personer som ännu inte har vaccinerat sig.

– Det är mycket angeläget att regionerna arbetar så snabbt och effektivt som möjligt med att vaccinera befolkningen, så att vi får en hög och jämn täckning. Vaccin skyddar mycket väl mot sjukdom, svår sjukdom och död i covid-19, och nu är det dags att erbjuda förstärkt skydd i form av påfyllnadsdos till alla vuxna utifrån behov, säger Karin Tegmark Wisell, Folkhälsomyndighetens generaldirektör.

%d bloggare gillar detta: