Nu ska även anhöriga till covidsjuka stanna hemma en vecka

Alla som delar hushåll med en person som har covid-19 ska stanna hemma i sju dagar och testa sig för covid-19. Det gäller både vaccinerade och ovaccinerade och oavsett om man har symtom eller inte.

När en person testar positivt för covid-19 får de som bor i samma hushåll förhållningsregler om att stanna hemma i sju dagar räknat från den dag personen i hushållet som testat positivt provtog sig. Det gäller både vaccinerade och ovaccinerade personer, oavsett om man har symtom eller inte och oavsett ålder.

”Vaccin mot covid-19 ger ett bra skydd mot sjukdom och minskar också risken för en stor smittspridning, det är därför viktigt att fler vaccinerar sig. Det skyddar mot att föra smitta vidare, men inte lika effektivt som det skyddar mot allvarlig sjukdom. När vi nu har sett en kraftig ökning i våra grannländer liksom en viss ökning också i Sverige av antalet fall är det viktigt att även vaccinerade personer stannar hemma och testar sig för covid-19 när någon i hushållet insjuknar”, meddelar Folkhälsomyndigheten.

– Det leder till att så många smittkedjor som möjligt kan brytas tidigt, så att färre blir sjuka och mindre smitta sprids ute i samhället. Då minskar vi också belastningen på vården, säger Sara Byfors, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten.

Den som inte får symtom och har fått ett negativt provsvar kan gå tillbaka till sina dagliga aktiviteter sju dagar efter det att personen i deras hushåll testade positivt.

%d bloggare gillar detta: