När makten är pressad hotas yttrandefriheten

INSÄNDARE

Ska jag tolerera att jag i Norberg, mitt på blanka dagen, attackeras för något jag skrivit eller sagt, av kommunfullmäktiges socialdemokratiska ordförande? Man kan rätteligen ställa sig frågan var yttrandefriheten tagit vägen. Befinner vi oss i Norberg eller Belarus?

Kommunfullmäktiges ordförande i Norberg är Sten Nordström, S. Han är en erfaren politiker som varit verksam inom socialdemokratin under många år. Som ordförande i fullmäktige är han Norbergs mäktigaste politiker och personifierar den socialdemokratiska maktapparaten.

Därför blev jag förvånad när Sten hoppade på mig på öppen gata och menade att jag i en debattartikel skulle ha kränkt kommunalrådet Johanna Odö genom att kritisera hennes sätt att utföra sitt uppdrag. Enligt ordföranden hade jag beskrivit henne som oduglig.

Jag hämtade mig snabbt från min förvåning och tänkte att Sten måste ha förväxlat det med någon annan artikel då jag vet vad jag skrivit. Han gav sig inte och fortsatte med sina anklagelser. Jag drog mig undan, kom ihåg att jag hade en färsk tidning i bilen. 

Nu kunde jag verifiera vad jag skrivit och sökte upp honom igen. Jag visade honom artikeln där han kunde läsa att hans uppgifter inte stämde. I artikeln skrev jag att kommunalrådet var det mest tondöva vi haft på många år vilket jag också anser.

Sten bad snabbt om ursäkt men hävdade i nästa andetag att så där kränkande skriver man inte om vårt kommunalråd. Hon är vald av oss alla – alltså enligt Sten omöjlig att kritisera.

Den slutliga frågan blir således – är den socialdemokratiska toppen så desperata och rädda för att kommunalrådet ska fortsätta att göra bort sig att de försöker skrämma oppositionen till tystnad. Av det jag hittills sett av henne så är hon nog en kvinna som kan försvara sig själv.

Ska fullmäktiges ordförande fortsätta att oförskyllt attackera ledande oppositionspolitiker på öppen gata är det nog dags att han drar sig tillbaka och gör något annat. Hela situationen blir pinsam för honom som person men kanske mest för det socialdemokratiska partiet.

CHRISTER FILIPSON, Demokraterna i Norberg

%d bloggare gillar detta: