Alla över 65 samt personal på äldreboenden erbjuds en tredje dos vaccin

Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu att alla som är 65 år och äldre, samt personal på äldreboenden och inom hemsjukvård och hemtjänst, erbjuds en påfyllnadsdos vaccin mot covid-19.

– Sverige vaccinerade de sköraste först och det är viktigt att de hela tiden har ett bra skydd. Till den äldsta gruppen har vi redan rekommenderat en påfyllnadsdos. Med tanke på den stigande ålderns koppling till ökad risk, och att det börjar ha gått en tid sedan många i gruppen 65-79 år, och SÄBO-, hemsjukvårds- och hemtjänstpersonal vaccinerades, är det nu dags att rekommendera att även de grupperna får en påfyllnadsdos, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog och avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Skyddet mot svår sjukdom och död i covid-19 är fortfarande gott i alla vaccinerade grupper. Den samlade kunskapen visar dock allt tydligare att effekten av vaccinet minskar ju längre tiden går men också att utvecklingen varierar i olika grupper.

Risken att drabbas av svår covid-19 ökar med stigande ålder. Sedan tidigare har Folkhälsomyndigheten rekommenderat en påfyllnadsdos till personer som är 80 år eller äldre, till individer med hemsjukvård eller hemtjänst och till alla som bor på särskilt boende för äldre (SÄBO).

%d bloggare gillar detta: