Barn på Mariaskolan tvingades ut i kylan när de duschade vid brandövning

På fredagen gick brandlarmet på Mariaskolan och alla elever och personal skulle omgående lämna lokalerna. Många av dem som hade idrott hann inte klä på sig men tvingades rusa ut. Flera föräldrar är starkt kritiska mot hur det gick till och beskriver det som en mardröm för barnen.

Ordern att omedelbart springa ut gjorde att elever fick stå ute barfota i kylan med bara en handduk eller enbart byxor på sig utan något att skyla överkroppen med, samtidigt som äldre elever i sexan stod och hånade, pekade och skrattade åt dem.
Flera föräldrar är upprörda över att barnen, som är i nio-tioårsåldern, utsattes för denna förnedrande behandling.

På fredagen skickade en lärare ut ett mejl till de berörda barnens föräldrar om att brandövningen tyvärr inträffade precis när barnen i tredje klass duschade efter idrotten, vilket innebar att många fick springa ut i bara handduken eller inte hunnit få på sig mer än en del av sina kläder.

”Självklart ledde detta till väldigt många känslor. Jag samlade alla i klassrummet och vi pratade om det. Många var rädda att gå ut på rast efter detta eftersom en del elever skrattade när de stod ute i bara handduken”, skriver läraren.

Vid ett brandlarm ska eleverna samlas på särskilda platser tillsammans med personal. Flera föräldrar som hört av sig till Fagersta Nyheter uttrycker besvikelse över att barnen fick stå där och frysa och skämmas utan att få något att ta på sig. Flera upplevde situationen som kränkande.

– Det här borde ha varit bättre planerat från både skola och de som utför övningarna. De är så himla noga med att man ska ha inneskor på sig hela tiden för att barnen ska slippa springa ut i bara strumpor. Nu fick barnen rusa ut nakna utan varken skor eller kläder. Det är ju helt sjukt, säger en förälder till FN.

Flera föräldrar uppger att deras barn var väldigt ledsna och skämdes när de kom hem. De är kritiska till att ingen vuxen på skolan delade med sig av en jacka till barn som bara hunnit få på sig byxor eller inte ens det och stod och huttrade och att det kan leda till minskat förtroende för vuxna.

FN har sökt ansvarig på Mariaskolan men inte fått något svar. Mejl har skickats från vårdnadshavare till utbildningschef Per Österberg där en rad frågor ställs om hur man resonerar kring dessa övningar och undrar om det verkligen var nödvändigt att ha brandövning samtidigt på skolan och idrottshallen. Risken för att det skulle börja brinna på båda platser mitt på dagen anses vara obefintlig.

– Det är fullt förståligt och bra att de har övningar, men det borde finnas någon beredskap för att ha filtar i kassar som personalen kan ta med sig ut när larmet går. Nu drabbades flera barn helt i onödan av detta. Självklart hade det varit annorlunda om det verkligen brunnit, men nu upplevde de att de förnedrades när de hade behövt allt stöd av vuxna i omgivningen, säger en förälder.

Ola Wahlsten

%d bloggare gillar detta: