Fagerstas tuffa regler för säljarna skapade förtroende ute i världen

NOSTALGI

Bruksdisponent Axel Fornander, som i fjol utsågs av Fagersta Nyheters läsare till den person som betytt mest de senaste 100 åren, hade hårda krav på hur de som saluförde varorna uppförde sig. Högmod och snarstuckenhet var inte att tänka på.

De som drabbas av dagens ofta rätt påstridiga telefonsäljare eller dörrknackare ser att reglerna var betydligt hårdare för nästan 90 år sedan då Fornander gav direktiv till dem som både inom landet och ute i världen skulle se till att det som tillverkades på bruket i Fagersta kom ut på marknaden. Det var 15 punkter som de skulle rätta sig efter i arbetet.

Framför allt uppmanades (för)säljarna att hålla en ödmjuk framtoning och vara ärliga, samt att aldrig tala illa om konkurrenter eller försöka vara smart. Nyckeln till framgången var istället den höga kvaliteten på Fagerstastålet, där poängen var att den som köper billigt köper dyrt.

Det gick också väldigt bra för Fagersta bruk under Axel Fornanders ledning. Han drev också envist igenom den hårdmetallforskning som ledde till att både Seco Tools och Epiroc finns i dag och som gett flera tusen Fagerstabor arbeten genom åren. Officiellt är han ihågkommen med en väg som leder från centrum förbi Secos första fabrik på Holmen till andra sidan.

%d bloggare gillar detta: