Nu rekommenderas alla under 30 att vaccineras med Pfizers vaccin

Folkhälsomyndigheten har beslutat att rekommendera Pfizer/Biontechs vaccin mot covid-19, Comirnaty, till alla födda 1991 och senare. De som har fått vaccinet från Moderna som första dos rekommenderas att få Comirnaty som andra dos.

Den 6 oktober beslutade Folkhälsomyndigheten att rekommendera paus för vaccinationerna med Modernas vaccin Spikevax bland personer födda 1991 och senare. Beslutet gällde fram till den 1 december.

Nu har Folkhälsomyndigheten beslutat att rekommendationen gäller fortsatt, alltså även efter den 1 december. Personer födda 1991 och senare rekommenderas att få Comirnaty som skydd mot covid-19. Det gäller både de som tidigare inte vaccinerats mot covid-19, och de som har fått Spikevax som första dos.

– Nu kan alla under 30 som väntar på sin andra dos få den, säger Andes Tegnell, avdelningschef och statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Bakgrunden till beslutet att pausa användningen av Spikevax för personer födda 1991 och senare är signaler om ökad risk för hjärtmuskelinflammation (myokardit) och hjärtsäcksinflammation (perikardit). Spikevax innehåller mer vaccinsubstans än Comirnaty.

%d bloggare gillar detta: