Pris för arbete mot bristningar vid förlossningar

Tre barnmorskor och en läkare, bäckenbottengruppen vid förlossningen på kvinnokliniken i Västerås, belönas med Säkerhetsnålen av Region Västmanland för sitt patientsäkerhetsarbete.

De flesta förlossningar avlöper väl och kvinnan får mindre bristningar i underlivet som sys av barnmorska, men ibland kan kvinnan drabbas av svårare bristningar i underlivet – vilket kan resultera i till exempel inkontinens, störda tarmfunktioner och problem med sexlivet. Problem som i sin tur kan leda till psykiskt lidande. Men de bristningar i underlivet som kan uppstå går att förebygga i stor utsträckning.

Dessutom finns det alltid närvaro av två barnmorskor vid förlossningen. Likaså arbetar man med rätt teknik för att sy de bristningar som uppstår i samband med förlossningen.

– Bäckenbottengruppen jobbar utifrån den senaste forskningen eftersom detta är ett område som ständigt utvecklas. På så sätt har vi blivit bättre på att diagnostisera bristningar och på olika sätt förebygga dessa. Vi arbetar också med förberedande samtal med den födande kvinnan inför framfödandet av barnet, när det till exempel gäller hur hon ska andas för att barnet ska framfödas långsamt och genom detta förebygga bristningar, förklarar Päivi Karmakar, enhetschef för förlossningen vid kvinnokliniken.

I bäckenbottengruppen ingår barnmorskorna Marina Forsblad, Karin Fjällström, Maria Johansson Offerman och läkaren Ellinore Forslin.

Säkerhetsnålen är Region Västmanlands utmärkelse för insatser inom patientsäkerhetsområdet. Utmärkelsen riktar sig till en vårdavdelning, mottagning, vårdcentral eller liknande som genomfört ett dokumenterat utvecklingsarbete, som på ett tydligt sätt bidrar till att reducera antalet vårdskador och främjar en god patientsäkerhetskultur. Förutom äran belönas vinnarna med 30 000 kronor.

%d bloggare gillar detta: