Lotta Gröning blir politiker för Liberalerna

Liberalerna får en känd debattör och kämpe för landsbygden när den förra socialdemokraten Lotta Gröning från Norberg nu kandiderar till riksdagen för partiet.

”Socialdemokratins utveckling har jag följt som forskare och journalist mycket noga och oroat mig över utvecklingen.
Deras strävan efter makt har inneburit tydliga avsteg från sin ideologiska grund och synen på demokratin har också förändrats.
Demokratin är ett av det viktigaste skälet till att jag väljer att kandidera för Liberalerna”, skriver hon i en debattartikel i Aftonbladet.

I yngre år var Lotta Gröning socialdemokrat. Hon är historiker och filosofie doktor vid Uppsala universitet. Frågan om att kandidera för Norrbotten, där hon under många år var politisk chefredaktör för Norrländska Socialdemokraten, kom från partiledaren Nyamko Sabuni.

”Socialdemokraterna har offrat den egna rörelsen för att stå emot Sverigedemokraterna. Det har skapat misstro och en rörelse i kris och de medlemmar som lämnat partiet i protest har utnämnts till rasister.
Sviktande väljarunderlag och stora medlemstapp har gjort partifolket arga och sura”, fortsätter hon.

Lotta Gröning påpekar vikten av att ha högt ställda krav på politikens möjligheter men att det förutsätter att politiska eliter kliver ner från sina höga hästar.
Hon påpekar att exploateringen och diskrimineringen av landsbygden är farlig.

”Storstadspolitikernas tolkningsföreträde är vansinnigt. Städernas existens är helt beroende av landsbygden.
Det finns ingen klimatpolitik utan landsbygden, ingen livsmedelsproduktion, inte ens drömmen om el-samhället fungerar utan landsbygden.
Liberalism handlar om frihet och att den politiska makten utgår från folket”, skriver hon i debattinlägget.

%d bloggare gillar detta: