Har Fagersta landets vackraste kommunkontor?

”Vad är det i den där fina byggnaden”, frågade en turist FN:s redaktör härom kvällen. När svaret blev att det är kommunkontor blev reaktionen en förvånad min och ”Du skojar!”

Norra station var en vacker byggnad redan för 100 år sedan då den var centrum för tågtrafiken. Men efter att SJ avvecklat stod den övergiven i många år och var nära att rivas.

Kommunalrådet Stig Henriksson lyckades dock hitta en köpare i företagarfamiljen Segerström som tog över den för en krona, med löfte att rusta upp fastigheten.

De höll sitt löfte och lade ner stora summor på att återställa byggnaden i fint skick, bland annat genom att byta ut skiffertaket. Men när det inte längre fanns någon användning för den gick erbjudandet till Fagersta att köpa tillbaka för att göra om huset till näringslivscentrum, något som varit en hjärtefråga länge hos Moderatledaren Jan Johansson.

Stationen ingick sedan i den försäljning som kommunen gjorde av brukskontoret för att sedan hyra in sig i båda. Nu är flytten klar och invändigt har det skapats moderna arbetsplatser som företagare och andra kan besöka utan att behöva vandra in på huvudkontoret.

%d bloggare gillar detta: