Marino Wallsten siktar på att bli riksdagsman – är nominerad av partiet i Fagersta

Marino Wallsten har nominerats av Socialdemokraterna i Fagersta till riksdagslistan för Västmanland. Det innebär att han ger sig in i kampen om att få en av de tre platserna som S i länet har.

Wallsten har alltså inte tänkt sluta med politiken bara för att han inte kandiderar till en tredje period som kommunalråd i Fagersta. Tvärtom så kan han tänka sig att arbeta på riks- eller regionplanet. Valberedningens ordförande Sune Andersson bekräftar för FN att Fagersta arbetarekommun nominerat Marino Wallsten till både riksdagslistan och regionen.

Han sitter redan i regionfullmäktige så det är inget nytt. Men det handlar om något mycket större och det är att bli regionråd på heltid. Där kan flera platser bli lediga efter valet nästa år. Ordförande Denise Norström slutar och Lena Johansson vill till riksdagen. Men det finns också andra i länet som är intresserade av att bli regionråd.

Men framför allt är en riksdagsplats eftertraktad. Det kan bli osäkert in i det sista vilka tre som ska hamna överst på valsedeln. I dag är det Pia Nilsson från Sala, Olle Thorell från Surahammar och Åsa Eriksson från Norberg som representerar S i länet, efter en kamp där Eriksson lyckades få fler röster än Fagerstas Anna Wallén när distriktskongressen fastställde listan inför valet 2018. Att Olle Thorell lyckades hålla sig kvar berodde på att Gabriel Wikström blev minister och flyttade från Västmanland.

Inför nästa val blir det också spännande vilka tre som får uppdraget att sitta på Västmanlandsbänken. I dag är det två kvinnor och en man eftersom S alltid utser varannan när det gäller kön. Men det kan lika gärna bli två män och en kvinna beroende på vem man vill ha högst upp.
I dagsläget är det alltså två kandidater från den lilla norra länsdelen som vill ha en plats – Åsa Eriksson och Marino Wallsten.

Som FN berättat tidigare vill den på grund av sin storlek mäktiga falangen i Västerås vara representerad i Sveriges riksdag och föreslår regionrådet Lena Johansson. Vad partiet ute i länet anser kan dock ha stor betydelse eftersom dessa arbetarekommuner tillsammans kan få ihop fler röster för att få fram en kandidat. Valberedningens förslag brukar dock bli avgörande.

Senast Fagersta hade en riksdagsplats var när Stig Henriksson, V, blev invald på personröster 2014. Han lämnade dock uppdraget i förtid för att följa med till Thailand och vara barnvakt åt sin dåvarande särbos barn, eftersom han inte fick tjänstledigt av riksdagen då det inte gällde hans egna barn.

%d bloggare gillar detta: