HÖSTBILDEN

Den fina paviljongen vid Ejalunden har fått belysning och pryder sin plats väl, där dess föregångare byggdes för mer än 100 år sedan.

En paviljong har funnits i Ejalunden ända sedan den första byggdes av Fagersta bruk 1917, och var under flera decennier centrum för offentliga musikevenemang. Läget var centralt och bra eftersom den låg efter paradgatan Dalavägen, innan den klipptes av i och med att Domus fick bygga nytt i ”Byxkröken.”

Den ursprungliga paviljongen revs när den gjort sitt och ersattes av en ny i början på 90-talet då HSB byggde de båda flerfamiljshusen i området Ejalunden. Den nya paviljongen blev en gåva till de boende i husen, men till glädje för alla Fagerstabor.

På påskaftonen 2019 brann paviljongen ned. Några ungdomar hade setts springa från platsen men ingen kunde gripas för ödeläggelsen. Mycket talar dock för att det var en och samma person som anlade en rad bränder i Fagersta åren 2018-19, då bland annat sommarteatern i Folkets park brändes ned.

Kommunstyrelsen var tidigt på det klara med att paviljongen skulle byggas upp igen. NVK fick i uppdrag att lämna förslag på återuppbyggnadsplan och kostnad. Uppdraget innefattade även åtgärder som ser till att ge ett bättre skydd för brand och mot skadegörelse.
Kostnaden gick på cirka 350 000 kronor för att få en ny paviljong, som är byggd enligt den ursprungliga modellen och nu kan ses även på kvällar och nätter.

OLA WAHLSTEN

%d bloggare gillar detta: