Ny stig med möjlighet att spana efter skyddad mussla och öring

Håltjärnsbäcken i ekopark Malingsbo är en av de mest värdefulla vattenmiljöerna i Västmanland. I bäcken trivs den ovanliga och fridlysta flodpärlmusslan och dess värdfisk öringen.

Där finns det nu en ny informationsstig, Vattenslingan, som är väl värt ett besök för mussel- och vattenintresserade, menar Länsstyrelsen och andra som jobbat med EU-projektet.

-Syftet med Vattenslingan är att berätta om de värden som finns i vatten och skogbrukets hänsyn till värdena. Här är en fridfull plats där du både kan lära dig mer om flodpärlmusslor och samtidig spana efter musslor och öring i bäcken, säger Gunilla Alm, vattenvårdshandläggare på Länsstyrelsen.

På invigningen nyligen deltog Länsstyrelsen, Sveaskog, Skogsstyrelsen och SLU Skogsmästarskolan tillsammans med inbjudna aktörer från Skinnskattebergs kommun, Mellanskog, Sportfiske för Morgondagen, Naturskyddsföreningen och näringsidkare i området. Officiell invigningstalare var författaren Ingemar Johansson som skrivit böcker om trakterna i Baggå.

På platsen finns även en dikespluggutställning där man kan se exempel på hur man kan lägga igen diken för att hålla kvar vatten i landskapet. Det finns även möjlighet att se en naturlig våtmark på nära håll. Vid parkeringen i anknytning till Vattenslingan finns två picknickbord och en grillplats.

Vattenslingan är ett samarbete mellan Länsstyrelsen, Skogsstyrelsen, Sveaskog och SLU Skogsmästarskolan och har tagits fram inom EU-projektet Grip on LIFE IP. Projektet pågår till 2025.

%d bloggare gillar detta: