Två omtalade filmer på Folkets hus idag

Folkets hus i Fagersta visar två filmer av vitt skilda slag i dag, klassikern Jorden runt på 80 dagar i nygjord animerad version som matiné och den kritikerrosade Bergman Island på kvällen.

Jorden runt på 80 dagar handlar om den unge och nyfikne silkesapan Passepartout som alltid drömt om att bli upptäcktsresande. En dag träffar han den våghalsige och dumdristige grodan Phileas, som slår vad om att det går att resa jorden runt på 80 dagar, allt för att vinna 10 miljoner musslor.

Passepartout ser en möjlighet av få utforska världen och tillsammans med sin nya vän inleder de ett galet äventyr fullt av spännande överraskningar.

Bergman Island utspelar sig, förstås, på Fårö som var favoritplatsen för den svenske demonregissören, författaren, med mera, Ingmar Bergman.

Tony är en en hyllad regissör som bjuds in till det mytomspunna Fårö under Bergmanveckan. Med sig har han sin fru Chris som hoppas få inspiration till sitt eget filmmanus i det vildvuxna landskapet. Det späckade programmet gör att de upplever ön på varsitt håll och minnen av Chris första kärlek börjar plötsligt göra sig påminda. Gränsen mellan verklighet och fiktion suddas ut och paret glider allt längre ifrån varandra.

Filmen fick stående ovationer i flera minuter vid världspremiären på filmfestivalen i Cannes i somras.

%d bloggare gillar detta: