Nu inleds vaccinationerna för barn över 12 år

Tidigare i år startade vaccination av ungdomar 16–17 år. Från den 11 oktobererbjuds barn som har fyllt 12 år att vaccinera sig mot covid-19. 

– Det handlar om att erbjuda ett skydd mot att bli sjuk i covid-19 men även för att bromsa smittspridningen och stoppa pandemin, säger överläkare Mikael Sars, vaccinationsansvarig covid-19.

Både barn och vuxna kan bli sjuka av covid-19. Barn blir oftast lindrigt sjuka, men en del blir svårt sjuka eller mår dåligt under en lång tid. Vaccinet hjälper kroppen att skydda sig mot sjukdomen. Alla barn som har fyllt 12 år kan vaccinera sig mot covid-19. Vaccinerna har testats noggrant så att de både ska skydda barn mot allvarlig sjukdom och vara säkra att använda. Många miljoner barn i världen har redan vaccinerats mot covid-19, uppger Region Västmanland i ett pressmeddelande.

– Ibland händer det att man blir smittad även om man är vaccinerad, men det är ovanligt. Om det händer blir man oftast bara lite sjuk. Även om man är vaccinerad mot covid-19 är det viktigt att stanna hemma om man är förkyld eller sjuk och att testa sig för covid-19, säger Mikael Sars.

Så går vaccinationen av barn 12–15 år till

Vaccinationen sker på någon av regionens vaccinationsmottagningar efter tidsbokning eller drop-in. En vårdnadshavare eller annan vuxen ska följa med barnet vid vaccination. Man behöver även ha med sig en ifylld hälsodeklaration och en samtyckesblankett med båda vårdnadshavares underskrift vid delad vårdnad.

Inom kort skickas ett brev till vårdnadshavare för barn 12–15 år med ytterligare information, samtyckesblankett och hälsodeklaration.

Tidsbokningen på 1177.se eller genom att ringa vaccinationsbokningen:

• Fram till dagen då barnet fyllt 13 år kan vårdnadshavare boka tid genom att logga in med e-legitimation och agera ombud åt barnet via 1177.se/vastmanland.

• Från 13 års ålder kan barn själva boka tid för vaccination på 1177.se/vastmanlandmed hjälp av e-legitimation, exempelvis Freja e-id plus som är gratis.

• Både vårdnadshavare och barn, oavsett ålder, kan boka tid genom att ringa vaccinationsbokningen på telefonnummer 021-481 87 00, öppet vardagar 9–17.

Upptäck mer från

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa