Viktigare än någonsin att vaccinera sig nu när samhället öppnats

I går togs de flesta restriktioner kring covid-19 bort, som begränsningarna för hur många som får delta i en allmän sammankomst eller offentlig tillställning och kravet på sittande servering på restauranger. Men smittskyddet framhåller att det nu är viktigare än någonsin att vaccinera sig.

”Sedan vaccinationens start är det ett minskat tryck på sjukvården. Det visar tydligt på en god skyddseffekt av två doser vaccin. Vaccination är det effektivaste sättet att undvika att bli allvarligt sjuk eller dö i covid-19. När man nu får möjligheten att träffas igen blir vaccination av de som ännu inte vaccinerats, en nyckel till att hålla smittspridningen på en så låg nivå som möjligt”, påpekar Region Västmanland i ett pressmeddelande.

– Fullvaccinerade blir sällan mer än lätt sjuka. Däremot kan de sprida smittan vidare till ovaccinerade. Av de fall som under de senaste veckorna krävt intensivvård har samtliga varit ovaccinerade, säger Åke Tenerz, tillförordnad vaccinationssamordnare i länet.

När restriktionerna släpps kommer alla närmare varandra och därmed ökar risken att bli smittad. Som ovaccinerad ska man vara extra försiktig. Fortfarande gäller att:

· Vuxna personer som ännu inte har vaccinerat sig bör fortsätta hålla avstånd till andra människor. Det gäller särskilt i kontakt med personer 70 år och äldre.

· Alla, även fullvaccinerade, bör vara uppmärksamma på symtom och stanna hemma vid misstanke om covid-19.· Personer från förskoleklass och uppåt ska testa sig vid symtom på covid-19, även fullvaccinerade.

Inom hälso- och sjukvård och omsorg kvarstår smittförebyggande åtgärder för att skydda patienter, eftersom många av personerna tillhör de grupper som har högst risk för allvarlig sjukdom och död i covid-19.

– Pandemin är inte över för att restriktionerna släpper. Vaccin är det effektivaste sättet att stoppa covid-19, och jag uppmanar alla ovaccinerade att vaccinera sig, understryker Åke Tenerz.

%d bloggare gillar detta: