Hembygdsgården kör fem dagar i veckan året ut

Västanfors hembygdsgård har haft en av de bästa somrarna på många år vad gäller antalet besökare och fikagäster. Nu fortsätter man till mångas glädje med att ha öppet fem dagar i veckan hela året ut. Och i år blir det julmarknad.

– Släppta restriktioner ger framtidstro och hopp om en öppen hembygdsgård. Det är ekonomin som styr och verksamheten anpassas utifrån den. Kaffestugan och handelsboden är öppen onsdag-söndag året ut. Vår ideella bagargrupp har haft en intensiv säsong och hade behövt en paus nu under hösten men försöker ändå att förse kaffestugan med hembakat, säger ordföranden i hembygdsföreningen Rita Södergård.

Fjolåret var minst sagt bekymmersamt där styrelsen tvingades säga upp alla sju i personalen och driva verksamheten på sparlåga med hjälp av ideella krafter.

Den 1 juni öppnade hembygdsgården igen och planerade att ha öppet hela sommaren fram till den 15 augusti. Det var en glädjande nyhet för alla som gillar att besöka den vackra gården i Fagersta, som utvecklats från en enkel Gammelgård i Sloghagen till att bli ett av Västmanlands största turistmål med upp emot 200 000 besökare årligen.

I och med att hembygdsföreningen kom på fötter igen ekonomiskt så har man kunnat återanställa en del av personalen som man tvingades säga upp förra sommaren då restriktionerna kring pandemin omöjliggjorde att ha öppet.
Man har dock inte någon verksamhetsledare, vilket lägger mycket extra arbete på styrelse och personal.

– Första advent blir det en trevlig julmarknad på gården med aktiviteter för hela familjen. Det är julpyntat hos brukspatronen i Västanfors herrgårdsmuseum och öppet under helgerna i december. Däremot blir det inga guidade visningar under veckorna. Nu ser vi fram emot nöjda kunder i våra fina trivsamma miljöer, säger Södergård.

%d bloggare gillar detta: