Dödsolycka kan få följder hur elsparkcyklar måste parkeras

I helgen körde en äldre man omkull när han cyklade på en liggande elsparkcykel i Västerås. Polisen utreder det som vållande till annans död. En fällande dom skulle få stora konsekvenser.

Även om det ännu inte finns elsparkcyklar att hyra i norra länsdelen så är det vanligt att framför allt yngre färdas med sådana. Och ännu vanligare är att barn åker kickbike och slänger ifrån sig dem lite hur som helst istället för att parkera dem snyggt.

Under en längre tid har det klagats i större städer på att elsparkcyklar lämnas här och där, ofta centralt där de hamnar i vägen för gående och cyklister.
Den första dödsolyckan, som många befarat skulle bli en följd av att fordonen ligger slängda på cykelbanor, inträffade i Västerås i helgen då en man i 85-årsåldern inte upptäckte att det låg någonting i vägen. Han cyklade omkull och skadades så illa att hans liv inte gick att rädda.

Det ledde till mängder av artiklar i riksmedia där folk anklagas för att strunta i var och hur de lämnar de små tvåhjulingarna efter att de kört en sväng, antingen bara för nöjes skull eller som transportmedel.

I Fagerstatrakten har det blivit allt vanligare att ungdomar åker två och två på dem och kan komma upp i höga farter där de framför allt riskerar att skadas själva om en olycka sker, eller att skada någon annan om de krockar med en cyklist eller gående.

%d bloggare gillar detta: