Arvsfonden går in med 1,3 miljoner till nytt klubbhus vid Fageråsen

Den segslitna historien om det utdömda klubbhuset vid Fageråsen går nu mot en lösning. Allmänna arvsfonden går in med 1,3 miljoner kronor för att de tre idrottsklubbarna ska ha någonstans att vara med möten, ombyten, duschning, med mera.

Efter att en genomgripande besiktning år 2017 visade att Fagersta OK:s och Fagersta Södras klubbstuga är i uruselt skick och farlig att vistas i, fick NVK en halv miljon för att riva den. Räddningstjänsten var inte intresserad av att ha den som övningsobjekt.

Fagersta kommun stoppade dock rivningen och ville att NVK skulle göra den användbar igen. Eftersom Södras cykelsektion skapat nytt intresse för området och behovet av ett klubbhus med toaletter, med mera kvarstår, ändrade sig Fagerstas kommunledning och gav NVK i uppdrag att undersöka igen om och vad som kan göras för att behålla stugan.

Beräkningen av kostnaden för att renovera landade dock på 6 948 800 kronor eftersom det är så omfattande skador på fastigheten både i alla bärande delar och inomhus att det krävs en stor och genomgripande insats för att få den i brukbart skick.

”Kostnaden för att rusta upp stugan blir därmed så hög, att det är ett orimligt alternativ även om det är åtgärder av tillfällig karaktär. Därför kan NVK inte presentera några alternativ för nyttjande av den befintliga stugan”, skrev NVK-chefen Kenneth Berggren och utredaren Marcus Grill till kommunstyrelsen.

Det skulle alltså bli billigare att bygga nytt. I och med att Allmänna arvsfonden går in med 1,3 miljoner och även SISU Västmanland och Lona bidrar så finns det en god grundplåt till att bygga ett nytt klubbhus, där en hel del arbete kommer att ske med hjälp av ideella insatser.

%d bloggare gillar detta: