Skinnskatteberg uppåt men bottenbetyg till Fagersta och Norberg

Skinnskatteberg stiger 55 platser på Svenskt näringslivs ranking över vad de lokala företagen anser om kommunernas företagsklimat. Norberg stiger också, medan Fagersta faller till plats 284 av landets 290 kommuner.

Alla kommuner vill ha ett bra företagsklimat eftersom det är därifrån det arbetas ihop till skatteintäkterna och därmed välfärden. Men återigen får Fagersta bottenbetyg av företagen och hamnar nu på sjätte plats från slutet.

”Med ett öppet förhållningssätt och med inspiration från de kommuner som lyckas bäst är det möjligt att uppnå en stark kombination av hög regelefterlevnad och ett bra företags- klimat. Kommunala politiker och tjänstepersoner kan göra stor skillnad”, säger Björn Lindgren på Svenskt Näringsliv.

”Den erfarenhet som mina kollegor runt om i landet delar med sig av pekar på några viktiga framgångsfaktorer:
• Ett starkt ägarskap för frågan om ett bättre företagsklimat hos den yttersta politiska ledningen, hos kommunchefen och hos förvaltningschefer.
• En positiv och lösningsinriktad attityd som genomsyrar hela kommun- organisationen med en genuin vilja att förstå de företagare man möter.”

– Vi kommer att ha en större analys av rankingen och samtidigt bygga på att förbättra attityderna samt servicen ut mot företagarna. Dessutom behöver vi förenkla processen med kontakt med kommunen och tydligare information om vad kommunen kan bidra med för service. Politiskt så ska det finnas en tydlig vision om vad man vill med näringslivet vilket det finns i Fagerstas vision 2030. Den är bra och vi jobbar efter att följa mål och åtgärder, säger Fagerstas nya näringslivschef Tobias Back.

– Är tyvärr inte ett dugg förvånad över resultatet. När de ledande politikerna i Fagersta i jakten på billiga poäng inte ens drar sig för att ljuga, och öppet håna och raljera över ett lokalt företags betalningsmodell som Fagersta Nyheters, som betalar en hel del skatt till kommunen, så sprider den mentaliteten sig delvis i organisationen, säger Ola Wahlsten, ansvarig utgivare.

I årets ranking är det Vårgårda kommun som kliver upp på den översta placeringen. Närmast därefter följer Härryda och Solna. Nedan ses placeringarna för de västmanländska kommunerna. Den andra siffran visar hur många platser kommunen stigit eller fallit mot föregående år.

Hallstahammar 22. 32

Kungsör 45. 7

Västerås 120. 16

Arboga 143. -12

Sala 222. 49

Skinnskatteberg 231. 55

Surahammar 244. -45

Köping 278. -1

Norberg 282. 8

Fagersta 284. -4

%d bloggare gillar detta: