Moderaterna samlade oppositionen och körde över regionstyret

Ytterligare steg kommer att tas för att stärka Region Västmanlands kris och katastrofberedskap. Det står klart efter tisdagens regionfullmäktige.

Region Västmanland saknar idag mål för hur länge regionen ska kunna bedriva hälso- och sjukvård vid en större kris, katastrof eller krig. Men det ska det bli ändring på efter tisdagens regionfullmäktige då två av Moderaternas förslag kring att stärka regionens krisberedskap röstades igenom.

Detta trots att de styrande partierna S, C och L sa nej. Förslagen fick stöd även KD, V och SD och innebär bland annat att regionen ska ta fram mål för regionens uthållighet senast under nästa år samt att regionen ska ta initiativ till ett samarbete med Västmanlands kommuner kring samordning av lagerhållning av hälso- och sjukvårdsmateriel.

– Anledningen till att krisberedskapen måste stärkas är för de flesta uppenbar. Västmanland har på bara några år gått igenom flera omskakande händelser. De senaste årens omfattande skogsbränder, 2019 års materielkris som resulterade i att 180 operationer ställdes in och den pågående pandemin har ställt helt nya krav på hälso- och sjukvården. 

Även om sjukvårdspersonalen på ett imponerande sätt har ställt om för att möta dessa kriser är det få som kan påstå att beredskapen varit god, allt för ofta har nödvändig utrustning varit en bristvara. Historien visar att regionens krisberedskap måste stärkas säger Mikael Andersson Elfgren, oppositionsråd (M).

Det är inte första gången den styrande majoriteten röstas ner. Även under förra Regionfullmäktige samlades oppositionen och röstade igenom att mer pengar skulle tillföras för att bygga upp mer omfattande omsättningslager.

– Det är en styrka att oppositionen kan samlas för att driva igenom förslag som är nödvändiga för Västmanland. Vid förra fullmäktige samlades oppositionen kring att tillföra ytterligare 7 miljoner kronor under nästa år för att bygga upp mer omfattande lager av förbrukningsartiklar vilket bland annat innefattar skyddsutrustning. Västmanlänningen ska ha höga förväntningar på regionens krisberedskap och att oppositionen nu igen samlas för att förverkliga detta är positivt för hela Västmanland avslutar Mikael Andersson Elfgren.

%d bloggare gillar detta: