Vildsvin attackerade jägare vid jakt i mörker i Västanfors

– Vi är visst ute på nätterna och jagar vildsvin. Men vi gör inga åtaganden i Meling där kommunen inte är markägare och vi kan ju inte sitta bland husen på Paradiset och skjuta.

Det säger Harold Nilsson, ordförande i jaktklubben vid Fagersta kommun med anledning av den kritik jägarna fått efter att många villaägare fått sina tomter sönderbökade av vildsvin.

Det förekommer en rad olika uppgifter i debatten om vildsvinen och en felaktig sådan är att jägarna inte är ute på nätterna när vildsvinen ofta är i rörelse.
– Det är vi visst, men vi kan ju inte sitta hela nätterna och vänta på dem när de rör sig på olika områden. Vi gick en natt från Lövängsvägen ned mot Floravägen nära bäcken och sedan Solbacksvägen mot övre Meling. Men vi såg inte en gris.

Dessutom har jaktlaget bara rätt att skjuta på kommunens mark och det finns ett flertal andra markägare mellan Sänkmossen, Rosenlund och Paradiset, exempelvis.

– Vi är huvudsakligen i Uggelbo, Kottmossen, Lövängsvägen, Svedjevägen och Floravägen ned mot sjön. Jaktlaget sköt nyligen tre vid Stubbhagsvägen. Jägarna försökte mota fram dem och plötsligt rasslade det till i buskagen och vildsvinen försökte attackera, berättar Harold Nilsson.

– Vi får massor av samtal från personer som har problem med vildsvin, men vi kan inte bedriva jakt på andras mark och kan heller inte skjuta på många ställen i stan. Vi måste ha kulfång, det är ett ansvar vi har som jägare.

Jaktlaget har skjutit flera vildsvin även i Skeppmora. Eftersom problemet ökat kraftigt ska man nu göra en samordnad insats där flera andra jaktlag är inbjudna att delta. Man ska då gå från Svedjevägen och norrut, där flera villatomter på Ormbergsgränd förstörts.

%d bloggare gillar detta: