NVK ska utreda löparbana i Fagersta trots att en sådan utredning redan finns

Kommunledningen har gett NVK i uppdrag att utreda utformning, placering och kostnader för en löparbana, som ska kunna kompletteras med annan friidrott. Men en sådan utredning finns redan i kommunhuset.

Förre avdelningschefen på fritidskontoret, Bosse Axelsson, reagerade starkt när han fick höra att Shiro Biranvand fått budgetberedningen med sig på att utreda att anlägga en löparbana på 400 meter. NVK:s uppdrag ska vara klart i vår.

”Samma sak som Shiro, V, fått med sig majoriteten på att utreda fick jag som tjänsteman i uppdrag att utreda när vänstern satt vid makten. Den gången bidde det inte ens en tumme.
Idén har jag inget emot men varför starta en ny utredning när det finns en utredning som bara är cirka 10 år gammal. Borde var enklare och mycket billigare att uppdatera det som finns”, skriver Bo Axelsson på Facebook.

Bakgrunden var att det då startats en friidrottsklubb i Fagersta. Det var Bergslagens Friidrottsklubb som ansökte om en friidottsanläggning. Idén var att anlägga allvädersbanor vid Risbroplanen, något som efterfrågats av gymnastiklärarna ända sedan 80-talet.

”Då fanns också friidrottslyftet som innebar att förbundet gick in med upp till 50 procent av kostnaderna. Tyvärr blev det inget då och nu är klubben nedlagd”, skriver klubbens ordförande Mats Sandberg i en kommentar och nämner att man fick fram riktigt duktiga ungdomar varav några tillhörde Sverigeeliten i sin åldersklass trots att anläggning saknades.

Bo Axelsson förordade just Risbroplanen i sin noggranna utredning av flera skäl. Dels på grund av närheten till skolan och omklädningsrum i sporthallen intill, men också för att varken Fagerliden eller Västanfors IP håller måtten för en modern löparbana.
Kostnaden beräknades då till drygt fyra miljoner kronor.

”Tar man hänsyn till läge, markförhållanden, möjliga nyttjare etc så finns allt detta redan utrett. Förutom själva skrivningen finns en hel del underlag som rimligtvis finns i en akt som jag lämnat in för diarieföring. Inget av dessa saker ska någon inbilla mig har ändrats.
Så varför lägga ner tid och pengar på en ny utredning”, undrar Bo Axelsson.

%d bloggare gillar detta: