LÖRDAGSLÅTEN

Calle Jularbo (1893-1966) var Sveriges första riktigt stora folkparksartist. Född och uppväxt i Avesta uppträdde han redan som barn i Fagersta och Norberg. Många år senare blev en av hans låtar en klassiker i Tommy Körbergs version.

Jularbo blev rikskänd som en mycket skicklig dragspelare och drog fulla hus vart han än kom. En av de låtar han spelade var Drömmen om Elin, eller Borgholmsvalsen som förlagan hette. Den blev en stor hit på den tiden, men hade ingen text.

Låten fick en ny publik 1969 då Tommy Körberg sjöng in den på skiva med text av journalisten Peter Himmelstrand och till ackompanjemang av Benny Andersson och Björn Ulvaeus.

På den tiden, för drygt 50 år sedan, var Körberg egentligen popsångare och gjorde sitt enda besök i Fagersta i slutet på 1960-talet med gruppen Tom & Mick & Maniacs som hade en hit med Somebody’s Taken Maria Away.

Efter många år mestadels utanför det starkaste rampljuset blev Körberg en dag uppringd av sin gamle vän Benny Andersson, som undrade om han ville komma och provsjunga en nyskriven låt som krävde speciella röstresurser och tonomfång. Låten hette Anthem och skulle ingå i musikalen Chess. Resten är historia.

Här sjunger Tommy Körberg Drömmen om Elin till ackompanjemang av Benny Anderssons orkester på Allsång på Skansen.

https://youtu.be/ZxbsE00shl8

%d bloggare gillar detta: