Nyanlända kvinnor ska få kvittera ut halva försörjningsstödet

Kvinna in i Sverige genomförs bland annat i Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg i syfte att få ut de utrikesfödda kvinnor som står längst bort från arbetsmarknaden i arbete eller i studier. Männen ska inte längre ensamma få kvittera ut bidragen.

Projektet som startade 15 januari 2019 har enligt Länsstyrelsen tagit fram ett antal framgångsrika metoder och arbetssätt. Försörjningsstödet är ett exempel på arbetssätt som ändrats.

– Ett vanligt scenario, innan projektet, var att en nyanländ familj som kom till Sverige ansökte om försörjningsstöd. Socialtjänsten frågade paret hur de ville ha utbetalningen. Eftersom mannen ansåg sig som ensam familjeförsörjare och var den ende med ett bankkonto var svaret givet, förklarar Torbjörn Messing på Länsstyrelsen i Västmanland.

Den förödande effekten av denna rutin är att svenska kommuner upprätthåller ekonomisk ojämställdhet hos nyanlända. Kvinnan får inte möjlighet till ekonomisk självständighet och pensionsgrundande inkomst, påpekar Länsstyrelsen.

– Nu har flera kommuner i projektet ändrat på rutinerna och hälften betalas ut till kvinnan och hälften till mannen i hushållet. En enkel rutin, men som gör enormt stor skillnad, säger Torbjörn Messing.

%d bloggare gillar detta: