Elpriset på väg att stiga till rekordnivåer – hoppet står till stora mängder regn

Priset på elbörsen väntas stiga till över två kronor per kilowattimme, den högsta nivån någonsin. För dem som valt rörligt pris gäller det nu att försöka dra ned på förbrukningen.

Elpriset påverkas av en rad faktorer, som hur vindkraften levererar, men i Sverige framför allt av hur mycket vattenkraften kan producera. Och det är på riktigt låg nivå just nu efter en torr sommar och lite regn hittills i höst.
På torsdagen låg råvarupriset i Västmanland i genomsnitt på 137 öre, vilket är rekordhögt och väntas fortsätta stiga. I södra Sverige låg det på 163 öre kWh.

”Den största anledningen är ju att vi har fått extremt stora ökningar på råvarupriserna nere i Europa”, säger Oskar Hellsing, krafthandelsexpert på Mälarenergi till P4.
Han nämner också de ovanligt låga nivåerna i vattenkraftstationerna, vilket gör att den energikällan inte kan köras på den nivå som elbolagen vill.

Europapriserna på elkraft som bland annat produceras av kol och gas kan Sverige inte göra något åt. Hoppet står till att det blir rikligt med regn under oktober månad så att magasinen fylls på.

– Mycket pekar på att det kan bli en period med fortsatt höga elpriser i Norden om vi inte får en nederbördsrik höst. Höstregn förväntas men just nu ser det fortsatt torrt ut. Mycket pekar därför på fortsatt höga elpriser i höst, och till och med i vinter, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning på hemsidan.

%d bloggare gillar detta: