SFI i Fagersta kan komma att privatiseras

Fagersta kommun ska snabbutreda konsekvenserna av att lägga ut Svenska för invandrare, SFI, på en extern aktör istället för att ha det i egen regi. Förra gången protesterade motståndarna hårt mot idén.

NVU:s ledning försökte för några år sedan att göra detsamma men möttes av stenhård kritik från främst Vänsterpartiet som inte ville veta av någon privatisering trots att utbildningen gått med flera miljoner i underskott varje år och resultaten ändå inte var bra.

Det visade sig dessutom 2016 att NVU:s ledning mörkat de verkliga kostnaderna för SFI genom att göra av med statsbidragen på halva tiden, vilket gjorde att man tvingades gå in och ta från ungdomsgymnasiets budget för att betala kostnader för svenskundervisningen för invandrare.

Men någon upphandling gjordes aldrig. Istället infördes ett tak för hur många timmar varje elev fick gå på SFI, vilket ledde till att alltför många inte nådde målen. De lärde sig inte tillräckligt mycket svenska helt enkelt.
Sedan dess har underskotten fortsatt och i somras tog kommunstyrelsen över ansvaret eftersom NVU lades ner.

Nu får den nyinrättade avdelningen välfärd och service i uppdrag att undersöka möjligheterna att upphandla SFI via en extern aktör och redovisa en kostnadsbild för detta. Det ska vara klart redan under hösten.

%d bloggare gillar detta: