Arbetsgivarna borde dra lärdom av att alla inte kan ge sitt bästa på ett kontor

INSÄNDARE

Under hela mitt arbetsliv har jag varit tvungen att sitta på ett kontor hela dagarna. Nu när jag under pandemin fått rå mig själv är produktiviteten nästan dubbelt så hög.

I tv-dokumentären om Lars Winnerbäck berättade artisten om hur han vantrivdes i skolan eftersom alla skulle stöpas i samma form efter att ha tvingats upp tidiga morgnar och äta frukost fast han inte alls var hungrig.

Det är många som känner igen sig i beskrivningen att behöva läsa urtrista skolämnen som de aldrig kommer att ha nytta av, utan istället får eleven att successivt tappa intresset för skolan när systemet inte förmår ta tillvara den enskildes kreativitet inom något särskilt område.

Under arbetslivet ska man vara på kontoret klockan åtta för att börja med ett morgonmöte där man håller sig vaken med hjälp av två-tre koppar starkt kaffe. Efter att de flesta satt och surfade på nyhetssajter förbjöds mobiler och nu måste man istället lyssna på rapporter om vad de andra håller på med. När mötet är slut är också en stor del av energin det.

Sedan fortgår dagen med att man tvingas höra på när kollegor babblar i telefon eller med varandra om både jobb- och privatsaker och det är ibland svårt att koncentrera sig på sitt eget.
När barnen var små och sjuka fick man stanna hemma och sitta sysslolös istället för att jobba. Det ingick inte i systemet att jobba hemifrån, istället fick man ligga samhället till last.

Flera gånger när jag erbjöd mig att arbeta hemifrån istället för att vabba sa cheferna ”nej det går inte, då ska alla göra likadant och då blev det inte mycket uträttat” svarade de.

Det behövdes en pandemi med uppmaning från staten för att svenska kontorschefer skulle begripa att många gör ett mycket bättre jobb hemifrån där man slipper bli störd av att lyssna på andras berättelser från privatlivet, själsdödande sammanträden, övervakas av en chef, med mera. Det enda jag saknat är det sociala sammanhanget som luncher tillsammans ger, men det behöver man inte ha varenda dag.

Det bästa vore en blandning, där man måste vara på kontoret ett par dagar i veckan och hemma resten. Framför allt finns det mycket pengar att spara för staten om kontorsanställda får jobba hemifrån när barnen är sjuka. Det finns ingen anledning att bli avundsjuk på det.

KONTORSMÄNNISKA SEDAN 20 ÅR

%d bloggare gillar detta: