Sista ordet inte sagt om Fagersta ska köpa husen i Kolarbyn

Eftersom fullmäktige återremitterade frågan om att gå vidare med köp av fastigheterna i Kolarbyn tas den nu upp igen. Motståndet till köp är starkt från oppositionen.

När fullmäktige i Fagersta i juni beslutade att återremittera frågan om hyreshusen i Kolarbyn berodde det på att det räckte med en tredjedel av de 35 rösterna för nå framgång.

Vänstern, Sverigedemokraterna och Liberalerna fick med god marginal igenom att inte gå vidare med mäklarnas inledande bud för en mer genomgripande förhandling.
Precis innan mötet hade S och M vid ett extra inkallat kommunstyrelsemöte ställt sig positiva till att säga ja till avsiktsförklaringen med Hyresfastigheter i Fagersta AB och VS-hus AB och kommunalrådet Marino Wallsten, S, förordade att man skulle följa det.

Men sedan hände något märkligt. Kommunalrådet valde att inte rösta på sitt eget förslag till beslut från kommunstyrelsen. När han skulle rösta så avstod han. De i S som då direkt valde att följa honom var Åsa-Märta Sjöström, Gustav El-Rachidi, Sune Andersson, Ulrika Skoglund, Stefan Strandberg, Anna Bergström-Hynynen, Birgitta Johansson, Gertraude Bergström, Erkki Lyly, Eva Söderblom och Tony Himmler.

Medan Niclas Bergström, Eleonor Wikman och Gunilla Sundberg stod fast vid vad man planerat och röstade ja. Det gjorde också moderaterna och sjukvårdspartiet enligt överenskommelsen. Men det räckte inte på långa vägar. Det blev återremiss.

På torsdag tas därför frågan upp i arbetsutskottet. Hur kommunledningen ställer sig nu är oklart. Debatten har gått varm hela sommaren om att många av lägenheterna är i dåligt skick och kräver omfattande reperationer till stora kostnader.
Enligt uppgift till FN finns det ett visst motstånd mot köp även inom delar av S på grund av de stora kostnader det kan dra med sig, plus att man dessutom ska bygga om de båda kommunhusen till hyreslägenheter.

Och några hugade spekulanter står heller inte på kö för att ta över i Kolarbyn, precis som oppositionen förutspådde i fullmäktige i juni. Därför kan priset komma att pressas ned avsevärt vid en affär.
Men om kommunledningen vill ta politisk strid i en så stor ekonomisk fråga när det är snart är valår återstår att se.

%d bloggare gillar detta: