Risken liten att bli anfallen av björn – men viktigt att hålla hunden kopplad

Flera personer har observerat björn i Fagersta under helgen och polisen har kontaktats. Men risken att bli anfallen av en björn ute i skogen är liten, enligt Daniel Mallwitz, vilthandläggare på länsstyrelsen.

Eftersom minst tre personer oberoende av varandra har sett en björn vandra omkring i skogsområdet mellan Svedjevägen under helgen har det skapat en rädsla för att ge sig ut i det populära vandringsområdet.

– Jag var på väg upp i skogen med min hund när jag plötsligt fick se något som rörde sig. Det var helt tydligt att det var en björn. Jag fick panik och vände tvärt och sprang med hunden allt vad jag kunde ned mot vägen igen. Det var vindstilla och jag tror inte att björnen hann se oss, berättade en kvinna för FN. Även de båda andra är helt säkra på att det var en björn de såg.

Men den allmänna rädslan för att björnen ska gå till attack är överdriven, menar expertisen. ”Du behöver inte vara speciellt rädd för i grunden är en svensk björn inte speciellt aggressiv alls, den är tvärtom väldigt undvikande”, säger Daniel Mallwitz till P4 Västmanland.

Han påpekar att om man har hund med sig ute i skogen ska den hållas i koppel och att man ska göra sig hörd men backa därifrån. Troligtvis kommer då också björnen att backa.

Den som ser en björn ska i första hand kontakta länsstyrelsen. Om björnen ger sig på tamdjur ska polisanmälan göras.
Björn har nyligen även observerats flera gånger i Arbogatrakten där den vandaliserade ett bisamhälle i jakten på honung. Se filmen här där björnen lever runt bland bikuporna.


https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vastmanland/har-attackerar-den-honungstorstade-bjornen-bikuporna

%d bloggare gillar detta: