Stark utveckling av handeln tack vare Fagerstas offensive näringslivschef

Det går undan att få Fagerstas första nya livsmedelsbutik på nästan två decennier på plats. Nu är stommen till Willys storsatsning på Norrby snart rest. Och Fagersta har fått ännu en nyetablering.

Fagerstas näringslivschef Lars Fors, som går i pension under hösten, kan tacka för sig efter ett mycket framgångsrikt arbete. Han är mannen som lockade Jysk till Fagersta och som fick både Sibylla, Dollarstore och Jem&Fix att bygga nytt.

Dessa etableringar har betytt mycket för ett Fagersta där det var stiltje på handelsområdet i många år frånsett Lidl:s etablering på busstorget.
Alla kommuner har näringslivsavdelningar, men konkurrensen är hård framför allt mellan små kommuner.

I Fagersta och Norberg hade näringslivsområdet länge en politisk prägel och det stod i huvudsak stilla på nyetableringsfronten. Kompetensen på området saknades hos politikerna, där det sällan finns företagare representerade.

När moderaterna gick in i ledningen för Fagersta kommun ställdes dock nya krav på professionalism. Samarbetet med Norberg sades upp och Lars Fors fick det tuffa uppdraget att arbeta offensivt för att locka nya etableringar.
Det var ett lyckokast för Fagersta som vuxit rejält på handelssidan de senaste fem åren, även tack vare att politikerna varit med på banan och agerat snabbt med att ändra gamla planer för att möjliggöra satsningarna.

Det är många år sedan Fagersta fick en ny livsmedelshandel och flera kvartersbutiker har lagt ned, senast Coop nära. Det krävs stordrift och bra lägen för att kunna hävda sig i konkurrensen. Willys storsatsning i Fagersta innebär framför allt att priserna pressas, till nytta för konsumenterna.

%d bloggare gillar detta: