Allt yngre barn dras in i brott genom att bli knarkkurirer åt kriminella

I Västmanland finns minst 112 ungdomar som lever i kriminella miljöer och ingår i nätverk som sysselsätter sig med brott. Polisen har upptäckt att barn kan dras in redan i tioårsåldern.

Detta enligt en kartläggning som polisen har gjort i länet, rapporterar P4 Västmanland.
De flesta av barnen som rekryteras till kriminella grupperingar finns i Västerås, men det förekommer även på andra håll ute i länet.

Det blir allt vanligare att barn under 15 år används för att transportera narkotika och vapen. Anledningen är att de inte är straffmyndiga och får inte gripas av polis eller ställas inför domstol. Inte heller de som är över 15 år men under 18 får dömas till långa fängelsestraff även om de gjort sig skyldiga till mycket grova brott som mord. De placeras istället på något ungdomshem som Sundbo i högst fyra år. Sedan har de avtjänat sitt straff.

”Vi har sorgliga exempel där den yngsta är i tioårsåldern. Vi kan inte gå in och gripa en tioåring hur som helst. Så fungerar inte lagen i Sverige. Det vi kan göra är att samarbeta med den lokala socialtjänsten och meddela dem det vi har, det är en skyldighet. Men vi kan inte plocka bort dem och låsa in dem”, säger polisens underrättelsechef Jale Poljarevius till P4.

%d bloggare gillar detta: