Utsläppen av frigolit kan vara miljöbrott

Hanteringen av den upprivna 50 år gamla frigoliten på Västanfors IP kan vara ett miljöbrott som ska utredas av polis. Nu ska miljö- och bygg ta reda på vad avfallet innehåller, medan Malta dammsugs.

Hur farligt det kan vara för miljön beror på vad materialet innehåller. Det är stor skillnad på hur frigolit tillverkades för 50 år sedan mot i dag, där flera ingredienser som användes förr är totalförbjudna.

– Ett plastmaterial i sig är så klart aldrig bra att släppa ut i dagvattensystemet. Om det skulle visa sig innehålla CFC (freoner) är det värre, säger Peter Östlund, miljöinspektör på Västmanland-Dalarna miljö- och byggförvaltning till FN.

Hur mycket som runnit ut i sjön Aspen är omöjligt att veta men det förvarades en stor mängd gammal frigolit på grusplanen Malta. Den skulle fraktas bort men emellan kom rejäla slagregn som gjorde att frigoliten föll sönder i små kulor och spolades ned i dagvattenbrunnen på idrottsplatsen.

Därifrån är det bara några hundra meter till bräddavloppet som slutar vid Aspens strand, inte långt från båthamnen åt ena sidan och Simbadet åt den andra. På onsdagen rekvirerades ett slamsugarfordon för att få bort så mycket som möjligt av frigoliten från Malta.

%d bloggare gillar detta: