Mängder med gamla frigolitkulor sköljdes med regnet ut i Aspen

Stora mängder med 50 år gamla frigolitkulor från IP har sköljts med regnvattnet ut i sjön Aspen i närheten av Simbadet. Händelsen är anmäld till miljö- och bygg i Avesta.

Det hela uppdagades då det efter de kraftiga regnen i slutet av augusti samlats flera lager med frigolitkulor där bräddavloppets trumma slutar på det gamla sågområdet i Västanfors, plus att det ligger kulor efter hela vägkanten på Fogdvägen mellan grusplanen Malta och parkeringen.

En privatperson kontaktade NVK då han upptäckt frigoliten i vattnet i början av förra veckan men fick ingen respons och vände sig då i slutet av veckan till miljö- och byggnadskontoret i Avesta som reagerade omedelbart och ringde NVK.

På måndagen gjordes en inspektion av området där även den firma som ansvarar för markarbetena med den nya kylanläggningen vid Västanfors IP närvarade. Först gällde att undersöka om kulorna kommit från Västanfors IP, där den frigolit som legat som isolering i 48 år rivits bort för att ersättas av ny. Allt pekar på att de har spolats med regnvattnet ned i dagvattensystemet.

FN mejlade miljö- och bygg i går kväll och frågade om det kan vara någon miljöfara med den gamla frigoliten, som förr tillverkades på delvis annat sätt, och räknar med svar under onsdagen då de är i tjänst.

OLA WAHLSTEN

%d bloggare gillar detta: