Moderaterna vill att nyanställda i vården är vaccinerade

Moderaterna vill att Region Västmanland ska se över möjligheten att kräva vaccination mot covid-19 vid nyanställning av personal.

Region Dalarna fattade nyligen beslut att utreda förutsättningarna att inte anställa ovaccinerad personal inom regionen. Utredningen välkomnas av Moderaterna i Region Västmanland.

– Nu när Region Dalarna ska utreda möjligheterna att inte anställa personal som ej har vaccinerat sig mot covid-19 bör Region Västmanland följa det arbetet noggrant. Det finns starka skäl att även vi bör ställa krav på vaccination vid nyanställning, säger Mikael Andersson Elfgren, oppositionsråd (M).

– Det är en fråga om att vi som vårdgivare tar ansvar för att minska smittspridningen samtidigt som det är ett steg i att öka patientsäkerheten.

Moderaterna kommer under dagens regionstyrelse lämna in ett nämndinitiativ där de framgår att Region Västmanland bör följa Region Dalarnas arbete samt ta fram rekommendationer för hantering av ovaccinerad personal.

– Som arbetsgivare måste vi kunna ställa krav vid nyrekrytering. Ovaccinerad personal riskerar att smitta patienter med Covid-19 samtidigt som de utsätter sig själva för risken att bli sjuka på jobbet, påpekar Mikael Andersson Elfgren.

%d bloggare gillar detta: