Fagerstas kommunalråd vill in och styra även i kyrkopolitiken

KYRKOVALET

Marino Wallsten, S, vill bli invald i styret över Västanfors-Västervåla församling. Socialdemokraterna har placerat honom på tionde plats inför valet i hopp om draghjälp att växa.

POSK, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, har styrt församlingen de senaste 16 åren med ett starkt stöd av församlingsmedlemmarna vid varje val.
S i Fagersta fick bara 7 av de 25 mandaten i kyrkofullmäktige vid förra valet 2017.

Det är ett anmärkningsvärt lågt stöd för S i en bruksort där flertalet är industriarbetare och uppväxta med arbetarklassens värderingar.
Nu siktar partiet högre och går ut och vill förändra.
I deras valprogram skriver partiet bland annat att de vill att kyrkan behandlar alla lika och att inte plånboken ska styra om man kan äta lunch på Lindgården eller delta i utflykter. S går så pass hårt fram att de påstår att ett jämlikt samhälle står på spel den 19 september.

”Vi vill att svenska kyrkan behandlar alla lika oavsett kön, religiös tillhörighet, sexuell läggning, eller var man kommer ifrån. Det är inte alla som ställer upp på detta”, hävdar S i sitt valprogram och framhåller att inte trångsynta krafter ska tillåtas att hålla kyrkan tillbaka.

Partiet framhåller också att man som arbetsgivare tar ett tydligt avstånd från all diskriminering, särskilt av kvinnliga präster och att man anställer flera diakoner som helst är flerspråkiga.

I år toppar S med kommunalaren Lena Eldståhl som första namn och veteranen Tom Selnes som andra.
På valbar plats finns flera med höga positioner inom Fagerstapolitiken, bland annat socialnämndens ordförande Niclas Bergström och Marino Wallsten.

När FN nyligen skrev om POSK i Fagersta var de snabbt behjälpliga med bilder på dem som toppar listan, för publicering. Socialdemokraterna i Fagersta har fått samma möjlighet men inte skickat någon bild.

Här är S lista inför valet, där man helt gått ifrån principen om varannan herrarnas som råder inom kommunalpolitiken.

1. Lena Eldståhl
2. Tom Selnes
3. Ulrika Skoglund
4. Tova Bergström
5. Birgitta Johansson
6. Anna Maria Mikkonen
7. Helena Nygårds
8. Gunilla Sundberg
9. Sinikka Pesonen
10. Marino Wallsten
11. Ann-Mari Söderberg
12. Niclas Bergström


Här kan ni läsa om POSK:s valmanifest:https://fagerstanyheter.com/2021/08/18/posk-ar-starkta-av-utvecklingen-av-kyrkoarbetet-i-fagersta/

%d bloggare gillar detta: