Vart tog männen vägen?

INSÄNDARE

Siffrorna visar de senaste decenniernas trend på vilka som kliver fram i rampljuset. Av alla antagna till universitet och högskola är 64 procent kvinnor och när det gäller forskarutbildningar är det 80 procent.

Under två månader undersökte jag saken genom att föra statistik på programledare i nyhetsprogrammen. Det var åtta kvinnor av tio som kom fram i rutan. Nu står vi inför ett annat faktum när S skall välja en ny partiledare och det verkar bli Magdalena Andersson och det utan större diskussion. Varannan kvinnornas enligt S, fast det var länge sedan vi passerade 50-50 kriteriet.

Det räcker att se i offentlig förvaltning vilket kön som totalt dominerar arenan. Frågan blir vad som hänt med mannen? Var finns alla män?
Jo, de finns på Biltema och äter korv med mos på förmiddagarna och sedan på eftermiddagarna sitter de i Tipsbutiken och skrapar Trisslotter. För att få lite variation så åker de på speedway på tisdagarna och på lördagarna ser de på fotboll och skriker ut sin frustration när det blir mål.

De yngre ägnar sig åt extremsporter för att prestera någon form av manlighet som går utöver alla gränser. Vad finns kvar när kvinnorna sköter sig själva och klarar allting på egen hand utan män. Det finns ett stort underliggande problem med de korvätande fäderna som handlar om vilka de är som förebilder. Är det deras söner som går med bakvänd keps, munkjacka och äter bara pizza för att sitta natten lång och spela på datorn?

Enligt undersökningar så är det en stor grupp på cirka 40 procent i bruksorter. Här har vi den största rekryteringsbasen för högerextremism och våldbejakande gängkultur. Utan fäder går vi mot en upplösning av de mest grundläggande demokratiska värderingarna. Vi befinner oss i ett tillstånd av fara när samhället kommer i obalans gällande den så kallade jämlikheten.

Kanske det är dags att tänka till och förstå att det i första hand inte handlar om antalet kronor i lönekuvertet utan om livsförståelse i vårt förhållningssätt gentemot varandra och att vi måste synliggöra alla människors lika värde. Att männen tystnat och har gett upp för husfridens skull innebär att de gör sig själva till skuggor av män, något som deras söner får ta konsekvenserna av. ”För ingen vill ha en ”farsa” med den mjukvaran.”

Per-Arne Bengtsson, Norberg

%d