Toppbetyg för Anna Södergårds barnbok om kostymnissar

Anna Södergård, uppväxt i Fagersta och bosatt i Göteborg, har just släppt sin första, egna bilderbok. Tidigare har hon illustrerat ett flertal kapitel- och bilderböcker på både Idus och Argasso förlag.

– Men nu har jag både skrivit och ritat. Den riktar sig till barn från 3 till 6 år, samt till alla trötta kontorsarbetare. Jag är en av dem, jag vill egentligen identifiera mig med Lovelia men jag jobbar på kontor och har ingen trädgård, bara en försummad balkong, så jag är nog egentligen mer av en kostymnisse, säger Anna till Fagersta Nyheter.

Annas familj är välkänd hos Fagerstaborna. Hennes mor Rita är ordförande i hembygdsföreningen, hennes bror Anders är den omtyckte läkaren och författaren som länge kämpat mot en hjärntumör och pappan Jarmo Södergård var räddningschef i Fagersta under många år och en av de första män i staden som hade modet att delta i aerobicsträning i Fagerstahallen redan på 80-talet.

– Min mamma Rita har varit förebild för Lovelia, de har mycket gemensamt. Hon har en fantastisk trädgård ute i Sundbo, är händig och handlingskraftig och hon har en lagom tjock katt. Varje gång jag hälsar på hemma i hennes trädgård går jag ned i varv, det är ren friskvård att få vistas där, säger Anna.

– Jag skulle gärna unna fler att upptäcka vad en trädgård kan ge, och just det gör kostymnissarna i boken. De blir helt betagna i detta nya fenomen att känna gräs under fötterna, men de beter sig mest som en grupp barn när de hälsar på och det blir ju problematiskt. Lovelia styr upp situationen och i slutändan blir alla nöjda.

Bibliotekstjänst, som består av lektörer och som riktar sig till biblioteken, tycker att boken är briljant och ger den högsta betyg

– Vilket jag så klart blev så glad för!

Alla hennes tidigare böcker finns att köpa på Hembygdsgården i Västanfors, den här är rykande färsk direkt från tryckpressarna men kommer även den att finnas där.

Här är recensionen från Bibliotekstjänst:

”Kostymnissarna är en välbehövligt härlig bok om vikten av att kunna koppla av. Att njuta av det naturen ger och släppa vardagslunken. Jag blir så glad av både illustrationer och text av Anna Södergård. De är både roligt och tankeväckande i en ljuvlig symbios. […] Underbart roliga illustrationer ger boken det där lilla extra, texten är lättläst och behaglig och ger ett härligt lugn. Förmodligen samma lugn som kostymnissarna får då de lämnar det gråa och går in i det gröna. Feelgood.”

OLA WAHLSTEN

%d bloggare gillar detta: