Mängder med fridlysta musslor tjuvfiskade i naturreservat

Ett vittne tog några personer på bar gärning när de tjuvfiskade flodpärlmusslor i Venabäcken mellan Skinnskatteberg och Kolsva.

Enligt anmälan till Länsstyrelsen träffade mannen på en grupp personer som fyllt tygpåsar med flodpärlmusslor och gick flera vändor och hämtade mer från bäcken.

Flodpärlmusslan är fridlyst och klassas som starkt hotad enligt den nationella rödlistan. I Västmanland finns den i endast ett fåtal vattendrag, där Venabäcken i Skinnskatteberg har länets största population. Men eftersom förökningen är låg är musslans överlevnad hotad.

– Att plocka flodpärlmusslor är ett artskyddsbrott och händelsen är polisanmäld. Nu hoppas vi att flodpärlmusslorna får vara ifred. Men om du ser att någon plockar musslor så ska du polisanmäla det. Kontakta gärna Länsstyrelsen också, säger Daniel Blanck, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen.

%d bloggare gillar detta: