Då Cederwalls musik var centrum för ungas stora intresse

NOSTALGI

För de som var unga i slutet på 60-talet och början på 70-talet var Cederwalls musik i Fagersta en central punkt i tillvaron. Det var där många spenderade veckopengen för att få det senaste inom pop- och rockmusiken.

Lasse Cederwall, legendarisk musiker i Paramount och stadsmusikkåren jobbade länge hos Holmströms musik på Stationsvägen innan han öppnade eget på Dalavägen 1967. På den tiden fanns även en musikaffär på Järnvägsgatan i Västanfors, samt en på Järntorget i Arne Anderssons butik.

Kunderna fick lyssna på skivorna i butiken för att få veta om de köpt rätt och Cederwalls musik var alltid på alerten när det gällde nya artister och skivor och det kunde vara kö utanför när någon speciell skulle släppas. Butiken sålde även instrument och noter i en tid då musikintresset var som störst i Fagersta och undervisningen i klassisk musik skedde i den närliggande Hallongården.

Men Cederwalls utsattes för en kraftig motgång då Fagersta kommun klippte av Dalavägen bredvid butiken så att det blev en rejäl omväg att ta sig dit. Och konkurrensen ökade då den renodlade skivbutiken Playman öppnade på Centrumvägen och lockade till sig framför allt de yngre köparna av vinylplattor, som senare ersattes av cd-skivor.

I dag är båda butikerna borta sedan länge, liksom glädjen att trava hem en lördag med en nyinköpt skiva i en plastkasse. Istället har Fagersta fått tre butiker för mobiltelefoner, där musiken nu konsumeras via framför allt Spotify och Youtube.

OLA WAHLSTEN

%d bloggare gillar detta: