Inez blev florist efter att ha fått kämpa för sin rätt till utbildningen

20-åriga Inez Sandberg från Fagersta är nyutexaminerad florist. Men det var ytterst nära att hon inte fick gå utbildningen.
– Vi fick kämpa, men nu är jag jätteglad, säger Inez till FN.

I fredags tog Inez floristexamen med yrkesbevis från Floristutbildarna i Västerås efter att ha komponerat oerhört vackra begravningsdekorationer, så kallad urninstallation. Men det var ytterst nära att hon inte fått bli florist.

Inez gick estetiska programmet i Avesta, där det är svårt att få jobb efter gymnasiet. Hon kontaktade Komvux förra året och efter många om och men fick Inez till slut fick igenom att hon skulle få gå utbildningen via NVU.

– Innan Inez fick besked om att hon skulle få den möjligheten sa Komvux nej med motiveringen att de bara låter personer som inte har någon annan gymnasieutbildning, eller de som ville utbilda sig till kock eller ingenjör fick gå på Komvux, plus att de som kom via migrationsverket har möjlighet till Komvux, säger hennes mor Mia, som var ett stort stöd i dotterns kamp för att få utbilda sig till det hon ville.

Inez ifrågasatte varför det inte var lika för alla, och fick till svar att ”så brukar vi göra, det är dyrt med utbildningar.” Inez sa att hon ansåg sig ha lika stor rätt till en utbildning som alla andra och fortsatte ringa till Mattias Påhlsson, rektor på NVU, och när tiden för anmälan för antagningen var stängd så fick Inez plötsligg svaret att hon skulle få gå, trots att de inte brukar göra så.

– Jag fick själv ta kontakt med skolan och försöka få en plats trots att antagningen stängt och alla platser var tillsatta. Personalen på Floristutbildarna var mycket förstående och sa att jag självklart var välkommen på introduktion i juli 2020 och påbörja studierna i Västerås i augusti.

– Och i går så tog hon sin yrkesexamen med goda resultat, tack vare att hon har sådant driv och inte tack vare NVU. Jag anser att detta bör komma fram särskilt nu när Fagersta kommun ska få större del av arbetslösas möjlighet till arbete eller utbildning. För ska kommunen bestämma vilka och när man ska få Komvuxutbildning så är det fruktansvärt och om det är pengar som bestämmer så är det ännu sämre, påpekar Mia Sandberg.

%d bloggare gillar detta: