Hård kritik mot att poliser får betalt av kvällspressen för att läcka hemligheter

INSÄNDARE

”Hela mitt journalistiska liv har jag funderat på saken och tyckt att någonstans skaver det grovt mot lagens avsikt – att poliser, som i princip har laglydnad som yrke, systematiskt bryter mot sekretessen i förundersökningar, tjänar stora (tips)pengar på att lämna ut hemliga uppgifter, som ensidigt gagnar de kriminella, skadar eller ibland till och med ödelägger kollegernas arbete.”

Det skriver en av Sveriges mest erfarna kriminalreportrar, Lars-G Holmström, i en debattartikel i branschtidningen Journalisten.

”Dessa opålitliga poliser skyddas av meddelarfriheten och myndigheters strikta förbud att efterforska källorna till nyheterna och försätter hederliga poliser i ett genant underläge gentemot dem de ska lagföra och placera bakom lås och bom, som statsministern brukar säga när han morskar upp sig och vill ge intryck av handlingskraft. Och bland utredarna sprids en obehaglig visshet om att någon bland oss går inte att lita på. Vem är det som skvallrar?”, fortsätter Holmström.

Han påpekar att meddelarfriheten är till för att avslöja oegentligheter och missbruk inom statsapparaten och andra samhällsviktiga institutioner och företag, inte för att poliser ska tjäna onämnbara stålar på att riskfritt bryta sekretessen, det vill säga en av många lagar de har till uppgift att upprätthålla och värna.

”Jag vet av erfarenhet (20 år som nyhetsreporter i storstadspressen) att tidningarna lägger ner stor möda på att tipspengarna betalas så att de inte ska kunna spåras tillbaka till sitt ursprung. Betingat av vår viktigaste regel – att aldrig röja sina källor”, skriver Holmström, som anser att hanteringen varken är värdig journalistik eller polisiärt arbete för ett säkrare och bättre samhälle.

Läs debattartikeln här:

https://www.journalisten.se/debatt/tipspengar-till-poliser-skaver-mot-lagens-avsikt

%d bloggare gillar detta: