Från idyll till nedslitet bostadsområde med butikslokaler som ingen vill hyra

Efter att oppositionen satte stopp för Fagersta kommuns planer att få första tjing på husen i Kolarbyn för 450 miljoner kronor, har debatten nästan uteslutande handlat om en stor lättnad över att affären stoppades.

Frånsett en pizzeria finns det ingenting av service kvar i Kolarbyn som lockar folk utifrån. Det har blivit en segregerad stadsdel med en stor del bidragsberoende på grund av hög arbetslöshet.

Husen kring Hantverksvägen är mer eller mindre nedslitna, samtidigt som lägenheter och affärslokaler i området står tomma. Frågan många ställt sig är vad Fagersta kommun hade tänkt göra med dessa lokaler om man köpt fastigheterna.

I och med att det räckte med en tredjedel av fullmäktiges 35 röster så återremitterades frågan. Det innebär att den kan komma upp igen om ingen annan spekulant dyker upp och vill ta över fastigheterna i Kolarbyn.

I så fall talar det mesta för att prislapparna på de två bestånden då sjunkit rejält, särskilt då Hantverksvägen som delvis är hårt nedslitet efter år av stadig ut- och inflyttning av stora familjer där åtskilligas hyror betalats av socialförvaltningen.

Hantverksvägen har också fått dåligt rykte på grund av förekomst av skadeinsekter, flera anlagda bränder, bråk och polisutryckningar. Arbetslösheten är hög i området, liksom utanförskapet.

– Det finns ju en anledning till att husen är till salu, men då ska väl inte Fagersta kommun agera så naivt att man ställer sig först i kön och köper i stort sett värdelösa hus för lånade pengar och sedan måste låna stora summor för att rusta upp dem till acceptabel standard, säger en mäklare till FN.

%d bloggare gillar detta: