Fagersta kommun sålde Ängelsbergs enda offentliga toalett till bruket

Det finns en toalett för besökare och turister i Ängelsberg. Men den är bara öppen vissa tider efter att Fagersta kommun för sju år sedan sålde toaletten till Nordstjernan, som äger Engelsbergs bruk. Något som strider mot köpekontraktet.

Det uppger SVT som hänvisar till ett avtal där det framgår att den nya ägaren förbinder sig att hålla toaletten öppen lika mycket som tidigare, vilket alltså inte sker. Förr var den öppen från förmiddag till kväll veckans alla dagar, men numera endast i samband med guidningar torsdag till söndag under högsäsong.

Engelsbergsbygdens Intresseförening hörde i vintras av sig till Fagersta kommun om att det behövs besökstoalett i Ängelsberg. Det räcker inte med utedasset ute på Oljeön när turister strömmar till.
Avsaknaden av offentlig toalett i Ängelsberg, som är en turistmagnet för Fagersta, har varit på tapeten i flera år och boende i samhället har tröttnat på att besökare vill låna deras toaletter eller uträttar sina behov ute i naturen.

Ett förslag om att bygga om en övergiven byggnad intill stationen utreddes av NVK, men kostnaden för att göra om den till toalett skulle gå på drygt två och en halv miljon kronor och ansågs för dyrt.
Istället förhandlar man med markägare om att ställa upp en toalettvagn i Ängelsberg.

Raija Edvinsson, enhetschef för turism på Fagersta kommun, var förhoppningsfull i början av sommaren om att turisterna skulle slippa kissa i buskarna, men NVK har inte kommit fram till någon lösning än och nu går turistsäsongen mot sitt slut, även om samhället har besökare även andra tider på året.

Nordstjernan menar att man har lika bra öppettider som förr. Men den tidigare guiden på Engelsbergs bruk, Helena Andrén Niemi, hävdar att toaletten var öppen mycket mer då Fagersta kommun ägde byggnaden fram till för sju år sedan.

Hör henne här: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vastmanland/helena-guidade-tidigare-pa-bruket-toaletten-var-oppen-alla-dagar

%d